2023. december 6 , szerda - Miklós

Gyakoribb az autizmus férfiakban

A férfi agy szerkezeti sajátosságai magyarázhatják azt a tényt, hogy az autizmus gyakrabban fordul elő náluk, mint a nőknél – derül ki egy nemrégiben megjelent kutatásból, melyet a JAMA Psychiatry című kiadványban közöltek.

A kutatás eredményei szerint a nőknél háromszor nagyobb eséllyel alakult ki az autizmus spektrumbetegség valamelyik formája, ha az agy szerkeze a férfiakéra hasonlított. „Ezeknél a nőknél az agy kéregállománya vastagabbnak bizonyult, s ez általában férfiakra jellemző” – nyilatkozta Dr. Matthew Lorber, a Lenox Hill Hospital felnőtt és gyermekgyógyász pszichiátria igazgatóhelyettese.

„A kutatás eredménye nem egyértelmű, de megjelöli egy lehetséges okát annak, hogy miért jelentkezik az autizmus férfiaknál gyakrabban” – magyarázta Lorber, aki a kutatásban nem vett részt. Az eredmények azt jelentik, hogy van valami a férfi agyban, mely sérülékenyebbé teszi azt az autizmus kialakulásának szempontjából.

Az autizmus különböző források szerint kétszer, de akár ötször gyakrabban is megjelenhet a férfiak között. A korábbi tanulmányok szerint a férfi nem biológiája az, ami nagyobb rizikót jelent.

Ezen teória tesztelésére 98 jobbkezes autizmussal élő felnőtt agyi képalkotó felvételeit tanulmányozta a kutatócsoport, melynek vezetője Christine Ecker a Goethe University intézménytől. A kutatók emellett 98 egészséges felnőtt felvételeit is vizsgálták, ők alkották a kontrollcsoportot.

Elsősorban az agykéreg vastagságára fókuszáltak a kutatók. Ezen jellemző különbözik a férfi és a női nemben, és különböző lehet az autizmussal élő emberekhez képest is. Az autizmussal élő férfiak agyszerkezete hasonlított az egészséges férfiakéra. Azonban az autizmussal élő nők agya inkább hasonlított a férfiakéra, mint a többi nő felvételére.

Lorber hozzátette, hogy jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az agykéreg vastagsága összefüggésben lenne-e az autizmus kialakulásával. „Ez a kutatás csak azt a gyanút erősíti meg, hogy az agyi jellemzők szerepet játszanak az autizmus spektrum betegség kialakulásában. Emellett bizonyítékot szolgáltat arra, hogy amikor autizmust szeretnénk diagnosztizálni, érdemes figyelmet fordítani az agykérgi régiókra.”

„Nagyon kevesen vettek részt a vizsgálatban ahhoz, hogy egyértelmű eredményeket mutathassanak fel” – nyilatkozta Matthew Pletcher, az Autism Speaks elnökhelyettese. „Emellett nem világos, hogy ezek a megfigyelések hogyan játszhatnak szerepet az autizmus viselkedési és szociális jellemzőiben.”

 

 

Forrás: Medipress