2024. február 27 , kedd - Ákos, Bátor

Ellenségeinknek sem kívánhatjuk a hólyagfájdalom szindrómát

Hazánkban az egyetlen olyan betegség, amelyet csak az esetek 1-2%-ban diagnosztizálnak. Rendkívül kínzó tünetekkel jár, mint folyamatos, égető hólyag- és húgycsőfájdalom, napi 50-60 vizelés. Ez a hólyagfájdalom szindróma.

Szakemberek becslései szerint nagyjából 20 ezer embert érinthet a hólyagfájdalom szindróma Magyarországon. Mégis eddig mindössze pár száz esetet azonosítottak be.

A betegség erős hólyagtáji vagy húgycső fájdalommal jár, amely a hólyag telítődésére fokozódik és gyakori vizelési ingerrel párosul. Nem ritka, hogy az ebben a betegségben szenvedők naponta akár harmincszor ürítik a hólyagjukat, az éjszakai órákban 15-20-szor – írja az egészségkalauz.

A betegség diagnosztizálásához minden más egyéb lehetséges tünettel járó betegséget ki kell zárni, ezért részletes szűrővizsgálat-sorozat veszi kezdetét. A pontos diagnózishoz bizonyítani kell a hólyagnyálkahártya nyákbevonatának elégtelenségét. Ez néhány éve még fájdalom-kiváltáson alapuló kálium teszt segítségével történt, azonban mára már ennél korszerűbb, fájdalmatlan megoldások állnak rendelkezésre.