2021. február 22 , hétfő - Gerzson

Egyre több az elhízott gyerek

Fotó: Pixabay

Csaknem megduplázódott az elhízott gyermekek száma az elmúlt években, aminek leggyakoribb oka a helytelen korai táplálás.

Az európai tizenévesek csaknem egyharmada túlsúlyos. Náluk harminc százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri megbetegedés, mint azoknál, akik csak felnőttkorban küzdenek plusz kilókkal. A téma kapcsán beszélgettünk Dr. Csikós Julianna reumatológussal.

-Reumatológusként nagyon sokszor találkoztam elhízott felnőttel és gyerekkel. A tapasztalatok szerint, aki gyerekkorban túlsúlyos, az nagy valószínűséggel felnőttkorban is elhízott marad. Ezért nagyon fontos, hogy a gyereket az életének első ezer napjában megfelelően tápláljuk.

“A gyerekeket nem  szokták fogyókúráztatni, de rá lehet szoktatni arra, hogy ne nassoljon egész nap”

A túlsúlyos gyereknek gyorsabban jelentkezik az anyagcsere betegség, a diabétesz, hamarabb alakul ki nála magasvérnyomás. Az ízületeit megterheli a túlsúly, aminek pedig az lesz a következménye, hogy nem fog mozogni, mert nem bírja a lába, a térde  a csípője.

Fontos, hogy ne ismertessük meg a ebben az életkorban a kicsiket a túlzott só és cukor fogyasztással. Régen amit az anyuka a családnak megfőzött azt pépesítve adta a babának. Bizony a gyereknek külön kell főzni, ami ugyan macera, de megéri, mert így lehet a súlyát kontrollálni és rászoktatni az egészséges étkezésre.

 

A doktornővel itt olvashatnak egy részletesebb interjút fogyókúra témában!

Facebook hozzászólások