2022. január 23 , vasárnap - Zelma

Depresszió ellen jóga?

Egy friss kutatás szerint a hatha jóga szerepe a depresszió kezelésében a kezdeti időszakokban kevésbé hangsúlyos, a későbbiekben azonban előtérbe kerülhet.

A depresszió kezelésekor az elsődleges cél mindig az, hogy a páciens teljesen felépüljön, és képes legyen a normális életvezetésre. A tradicionális kezelés – a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés – sokak számára nem hatékony, ezért szükség van alternatív módszerek alkalmazására is.

A Psychological Medicine című szaklapban publikált anyag szerint a kezelés kezdetekor a súlyos klinikai depresszió esetében a jóga nem sokat változtat a közérzeten, de néhány hónap elteltével már látszik a különbség.

„Nagyjából tíz hét az az időszak, aminél még nem láttunk különbséget a hatha jógások és a kontrollcsoport tagjai között, három és hat hónappal később azonban már tapasztalható volt az életminőségjavulás a jógázóknál” – fogalmaz a kutatást vezető Lisa Uebelacker, a Brown University munkatársa.

Jelenleg ez a legnagyobb esetszámmal végzett ún. randomizált kontrollált kutatás, amely a jóga depresszióra gyakorolt hatását vizsgálta (a jógázók száma 63, a kontrollcsoporté 59 volt).

 

 

Forrás: Medipress

Facebook hozzászólások