2022. december 8 , csütörtök - Mária

Az új okospóló feltérképezi viselője légzését

Kutatók egy csoportja új okos ruhadarabot fejlesztett ki, amely valós időben képes követni viselője légzését. Az innováció az első lépés az olyan ruhák irányába, amelyek segítségével a légzőszervrendszeri problémák könnyebben és gyorsabban diagnosztizálhatóvá válnak.

A Université Laval munkatársai szerint az általuk tervezett okospóló azért lényegesen praktikusabb, mint az egyéb légzésfigyelő módszerek, mert semmilyen kábel, elektróda vagy szenzor nem kerül a megfigyelt alany testére.

„A póló rendkívül kényelmes, és semmilyen formában nem akadályozza viselője természetes mozgását. Kutatásaink egyértelműen bizonyítják, hogy a póló által szállított adatok hitelesek, függetlenül attól, hogy az alany ül, áll, fekszik vagy épp mozog-e” – mondja a kutatást vezető Younes Messaddeq.

Az okospóló titka abban rejlik, hogy egy vékony, de precíz antennát varrtak melltájékon az anyagba, amely tökéletesen képes lekövetni a légzést, ugyanakkor a környezeti ártalmaktól is védve marad. Így a pólónak nem kell szűknek lennie ahhoz, hogy releváns adatokat szállítson.

A szakemberek a termék tartósságát is tesztelték, és megállapították, hogy 20 mosás után is működőképes a rendszer, így igazán tartós eljárásról van szó.

Facebook hozzászólások