2022. október 3 , hétfő - Helga

Az éjszakai műszakban dolgozóknak súlyproblémái lehetnek

Azok, akik éjszakai műszakban is dolgoznak, igen gyakran küzdenek súlyproblémákkal. Ennek oka az, hogy az anyagcsere a cirkadián ritmussal, ilyesformán pedig a nappalok és éjszakák váltakozásával is összefügg.

Az emberek szervezetében van egy bizonyos fehérje, amely a zsírból nyer energiát, a fennmaradó zsírt pedig elraktározza. Ez a fehérje, az NFIL3 főként az éjszaka és a nappal váltakozására építve funkcionál. A University of Texas munkatársai szerint ezért aztán minden zavaró tényező, amely a cirkadián ritmust összezavarja, súlyproblémákat okozhat. A leggyakoribb ezek problémák közül természetesen az elhízás.

A kutatás során nyolc egeret vizsgáltak tíz héten át, akiknek napirendje a megszokott rend szerint alakult. Ezután megfordították napirendjüket, és éjszaka voltak aktívak, míg napközben aludtak. Mint kiderült, a normális időszakban az NFIL3 működése megfelelő volt, anyagcseréjük rendszeresnek számított.

Amint éjszakai életre álltak át, ez azonban megváltozott, és az állatok rövid idő alatt hízni kezdtek. A szakemberek szerint mindez egyértelműn a cirkdián ritmus bél-mikrobiómájára történt külső hatással magyarázható. Mindezt pedig már csak azért is figyelembe kell venni, mert az elhízás a fejlett világ egyik fő egészségügyi problémája.

 

Forrás: Medipress

Facebook hozzászólások