2021. február 23 , kedd - Alfréd

Attól függ a hangmagasságunk, hogy kihez beszélünk

A Stirling Egyetem kutatóinak megfigyelése szerint az emberek hanglejtése, hangfekvése attól függően változik, hogy milyen társadalmi státuszú személlyel beszélgetnek éppen.

A PLOS ONE című lapban közzétett kutatás során szimulált állásinterjúkon vettek részt az alanyok, akik függetlenül saját társadalmi helyzetüktől, a magasabb pozícióban levő személyekhez magasabb hangfekvésben beszéltek. Amint arról dr. Viktoria Mileva, az Egyetem munkatársa beszámolt, mivel a mély, férfias hang domináns hatással bír, a magasabb hang pedig éppen ellenkezőleg, alárendelt szerepet sugall, ha valaki az interjú során azt érzékelte, hogy a másik személy nála magasabb pozícióban van, automatikusan magasabb hangon kezdett beszélni, ezzel öntudatlanul is azt jelezve, hogy nem jelent veszélyt a másikra.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy akik magukat dominánsnak érezték, azok jellemzően nem változtatták mélyebbre a hangjukat és nem kezdtek hangosabban sem beszélni, ami nyugodtságra utalt, valamint arra, hogy urai voltak a helyzetnek.

Dr. Mileva hozzátette, hogy a hanghordozás mellett a testtartás, a nyelvhasználat, az arckifejezés is hasonló üzenetekkel bír, így ezeket minden esetben együttesen érdemes értelmezni ahhoz, hogy a lehető legtöbbet tudjuk meg az adott ember személyiségéről és viselkedéséről.

Facebook hozzászólások