2023. március 27 , hétfő - Emánuel

A végzős diákok számára stresszfaktor a pályaválasztás

Októberben újra elindul a Konnekt Egyesület mentorprogramja, ahol fél éven át huszonéves mentorok segítik a diákok pályaorientációját személyes mentoráláson keresztül. Erről beszélt Pap Henrik, a program tanácsadója.

 –A mentor évek tapasztalatait tudja megspórolni, hiszen levágja azt a kacskaringós utat, amelyet neked be kellen járnod. Az információkat, amelyeket az Internetről kellene összeszedni a mentor átadja neked és irányba állít, hogy merre kellene egyáltalán keresgélned. Ő igazából egy csendestárs a diák fejlődése során: a háttérből támogat, nem mondja meg a tutit, de ha elakadsz, akkor előrébb lök.

-Miben különbözik a Konnekt mentorprogramja egy coach folyamattól?

-A mentor a saját tapasztalatait is beleviszi, míg a coach általában kérdésekkel segíti a pályaválasztást. Mi saját tapasztalatokkal tudjuk segíteni a másikat, nyilván teret hagyva a kérdéseire. Nagy hangsúlyt fektetünk a kapcsolódásra. A mentoringban van egy bizalmi viszony a mentor és a mentorált között, amiben több dolog ki tud bontakozni, mintha egy hivatalosabb viszony lenne.

-Mikor lehet valakinek szüksége egy mentorra?

-Minden olyan alkalommal, amikor úgy érzi a diák, hogy semmi ötlete nincsen a pályaválasztását vagy a jövőjét illetően vagy, ha olyan sok ötlete van, hogy nem tud közülük választani. Természetesen a skála két vége között is kereshetnek minket a diákok.

-Melyik típusú diákból van több?

-Sok embernek megvan az alap ötlet, és több kisebb ötlet is. Sokan nem foglalkoznak ezzel, mert szerintük még nincs itt az ideje, de látjuk, hogy ez nagy stressz faktor a középiskolások számára. Talán azért nem is foglalkoznak vele sokan, mert rengeteg kérdésük van ezzel kapcsolatban. A mentoring segít strukturáltan megközelíteni a problémákat, az információ, az önismeret hiányát. Segít ebből a káoszból kiutat találni.

-Mi kell, ahhoz, hogy valaki jó mentor legyen?

-Nem kell senkinek sem Nobel-díjasnak lenni. Aki empátiával tud hozzá állni a diákok problémájához, abból lesz a legjobb mentor.

-Hogyan zajlik a mentorálás?

-A program egy nyitókonferenciával kezdődik, ahol megismerkedhetnek egymással a mentoráltak és a mentorok. Havonta kétszer találkoznak egymással a párosok, havonta pedig az egész csapat összejön. A program vége egy zárókonferencia, ahol megbeszéljük mi történt a mentorálás alatt, megünnepeljük a sikereket és begyűjtjük a diákok ötleteit arról, hogyan lehetne még tökéletesebb ez a folyamat. Fontos megjegyezni, hogy a mentor nem tippeket ad, hanem végig vezeti a mentoráltat egy úton, amelynek a végén a diák hozza meg a döntést.

(Ha szeretnél diáknak jelentkezni, akkor kattints IDE!, ha pedig mentornak, akkor IDE!)

Facebook hozzászólások