2019. január 21 , hétfő - Ágnes

400 millió a rákkutatásba

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett FuturAqua Nyrt. 400 millió forintot biztosít a HYD Pharma Zrt.-vel kötött együttműködéshez magyar rákellenes gyógyszer klinikai kutatására és fejlesztésére – közölte a HYD Pharma.

A forrást részben kutatás-fejlesztési pályázatból, részben tőkepiaci forrásbevonásból kívánja finanszírozni a vállalat. A FuturAqua Nyrt. kedden megtartott rendkívüli közgyűlésén a részvényesek is egyhangúlag jóváhagyták a szerződés tartalmát, az együttműködést.

A nemzetközi sztenderdeknek megfelelő klinikai kísérlet lefolytatásához a rákkutatással és gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó HYD Pharma már korábban felállította nemzetközi szakértői csapatát – írták. A krónikus limfoid leukémiás (CLL) betegeken végzett vizsgálat várhatóan 2017 első negyedévében indulhat el Szlovákiában, Belgiumban és Szerbiában, összesen 7 centrumban. A vizsgálatok lefolytatása várhatóan másfél évig tart, így az első hivatalos eredmények 2018 végére várhatók – írták.

A tájékoztatásban kitértek arra, hogy Magyarországon az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) évente mintegy 160 milliárd forintot költ a daganatos betegek kezelésére, amelyből 60 milliárd forint a közvetlen gyógyszerköltség.

A HYD Pharma korábbi közlése szerint 1993 óta irányítja a deutériummegvonással kapcsolatos kutatásokat és gyógyszerfejlesztést, piacvezető fejlesztője és gyártója a csökkentett deutériumtartalmú fogyasztói és gyógyászati termékeknek.

 

MTI

Facebook hozzászólások