2020. október 19 , hétfő - Nándor

9.1 Garázskapuk

A modern épületek garázskapuival szemben sok elvárásunk van: esztétikai, hőtechnikai, biztonságtechnikai, stb. Erről beszélgettünk Willner Istvánnal, a Kapu-World Kft. ügyvezetőjével.

– Milyen típusai vannak a garázskapuknak a nyithatóság szempontjából?

– Manapság egyre több lehetősége van az építkezőknek kiválasztani a környezethez, az épülethez esetleg egyedi esztétikai és gyakorlati igényeikhez leginkább megfelelő garázskapu típust. Választhatnak:

– kétszárnyú,

– billenő,

– szekcionált (2., 5.kép),

– szelvényes,

– redőnykapu (1.kép),

– oldalra futó szekcionált (4.,6.kép)

garázskapuk között. Rendelhetnek bevilágítóval ellátott (4.,6.kép) vagy személybejáróval rendelkező kaput is (5.kép). Lassan csak a képzelőerő lehet a választás gátja.

Általában a RAL színskála legtöbb színével rendelhetőek, sőt bizonyos kapukra a megrendelő kedvenc képét is elkészítik lézeres nyomdatechnikával.

1.kép Redőnykapu

– Milyen anyagokból készülnek a kapuk?

– Többféle anyagból készülhetnek, amelyet a használatuk jellegéhez érdemes választani:

– acéllemezből,

– horganyzott acéllemezből,

– alumíniumból,

– fából (2.kép),

– fa-kompozitból.

A horganyzott acéllemez tökéletes szilárdságot nyújt szigeteletlen kapuknál is. Ezek általában műhelyekre, raktárakra esetleg fűtetlen garázsokra kerülnek.

Az acéllemezből készült kapuk felületét poliészter-szilikon bázisú, hosszú élettartamú festékréteggel vonják be. Ez a festékréteg kb. 10x vastagabb, mint egy normál festék, és ez garantálja a hosszabb élettartamot. Készülhetnek még fautánzatú polietilén fóliával borítva, mely már a lemezgyártáskor a felületre kerül, így egyértelmű ennek a bevonatnak a hosszabb idejű tartóssága egy hagyományos festéssel szemben.

2.kép Szekcionált garázskapu fából

A fa-kompozit különleges technológiával készül, az acél és a fa anyagainak előnyeit ötvözi. Ez a típus az acéllemezes kapuk keménységét biztosítja, miközben a fa természetességével hat. A szekciók alapszínben kerülnek forgalomba, külső felületkezelés nélkül, így a ház többi nyílászárójához hasonló felületkezeléssel lehet ellátni (6.kép).

– Milyen keresztmetszettel, milyen hőszigeteléssel készülnek a mai garázskapuk?

– A legegyszerűbbek ma is hőszigetelés nélkül készülnek, de ezeket már csak fűtetlen garázsoknál, műhelyeknél, raktáraknál alkalmazzák.

A habosított, freonmentes poliuretán-szigetelésű kapuk, mindkét oldalon acéllemezzel borítottak, nagyon jó szigeteléssel rendelkeznek. Például 42 mm szerkezeti vastagság esetén a hőátbocsátási tényező U=1,3 (W/m2K). Ez a típus biztosítja a legjobb hőszigetelést, tehát itt a legkisebb az energiaveszteség (3.kép).

3.kép Poliuretán hőszigetelésű kapu

A polisztirol-szigetelésű kapuk, ahol az ár és a minőség megfelelő arányban találkozik. A szekciók külső oldalai acéllemezből vannak kialakítva, mely polisztirol táblával szigetelt, a hátlap műanyag borítású. Alacsonyabb a gyártási költség és közel olyan a minőség, mint a PUR-habos szekcióknál.

A garázskapu körüli légmozgás megakadályozása fontos szempont. Erről gondoskodik az alsó lamella alján a padlóra záródó kétkamrás gumitömítés, valamint a függőleges keretbe és a vízszintes áthidalóba épített gumitömítések.

– Milyen biztonsági berendezések, illetve tartozékok szükségesek a megbízhatóan üzemeltethető garázskapukhoz?

– Ha otthonunk, házunk biztonságáról van szó, mindenképpen gondolnunk kell garázsunk biztonságára is, mely számos, nagy értékű használati tárgyunk tárolására szolgál (autó, kerékpárok, szabadidős- és sporteszközök), és gyakran szervesen kapcsolódik lakásunkhoz. Házunk biztonsági rendszerének kialakításakor a garázskaput sem szabad figyelmen kívül hagyni.

A kézzel működő billenő kapuk modern változatainál az alul, kétoldalt elhelyezkedő, hatékony, dupla reteszelés gondoskodik a garázs biztonságáról. Ezekhez forgónyelves megoldást is kidolgoztak, de opcionálisan a kézi működtetésű kapukhoz harmadik reteszelési pont is rendelhető. A bezáródó kapun automatikusan működésbe lépő reteszelés a kapulap sarkait szilárdan rögzíti a kerethez, így azt onnan kiemelni szinte lehetetlen.

4.kép Oldalra futó szekcionált kapu bevilégítóval

A szekcionált garázskapuk esetében a stabil, önműködően reteszelő csapótárcsa bizonyul jó megoldásnak, amely egy masszív acél csapra záródva erőteljesen ellenáll a betörési kísérleteknek.

Az automata működtetésű garázskapuk esetén célszerű a meghajtást betörés gátló, feltolás elleni védelemmel ellátni, mely a garázskapu leereszkedésének pillanatában, automatikusan bezáródik. Természetesen fennáll a veszélye annak, hogy valaki a távirányító rendszer segítségével próbál meg behatolni. Ezt megelőzendő a BiSecur rádiórendszer az online bankbiztonsági rendszerek biztonságát nyújtja.

A betörés gátló garázskapu mellett javasolt az elektronikus védelem kiépítése, mozgásérzékelő és zárt ajtóérzékelő felszerelése a garázsbejárathoz is.

Egyéb fontos szempontokról is beszélnünk kell még.

Ujjbecsípődés elleni védelem. A szekciók profilját úgy kell kialakítani, hogy megfeleljen az EU biztonsági normáknak, melyek 2005 május 1-én léptek hatályba.

Szükséges még az oldalbenyúlás elleni védelem a függőleges vasalaton, mely a sérülések kivédésére szolgál.

A korszerű garázskaput rugótörés és sodronyszakadás ellen is biztosítani kell.

A cilinderes zárbetétel ellátott motorleválasztó zár, mely áramszünet esetén lehetővé teszi az elektromos mozgatású garázskapu kézzel történő működtetését.

A rácsukódás ellen fotocellával védekezhetünk, mellyel kiküszöbölhetjük az ilyen jellegű baleseteket.

5.kép Szekcionált garázskapu személybejáróval

– Milyen feltételei vannak a garázskapuk szakszerű beépítésének?

– A garázsnyílás belső és felső falsíkjainak egyenletesnek, és a szabad nyílás szélességi és magassági méreteinek azonosnak kell lenniük a garázskapu rendelési méretével.

Normál vasalat esetében a belső falsíkon oldalanként 150-150 mm, alacsony vasalatnál 120-120 mm a helyigény.

A szemöldök szilárdsága és teherbírása nagyon lényeges a torziós rugóval telepített kapuknál. A torziós-tengely tartók stabil rögzítést igényelnek ezen a helyen. A szemöldök minimális magassága normál vasalat esetében 320 mm, alacsony vasalat esetében 220 mm, hátsó torziós rugó esetében 110 mm. Húzórugós kapuknál ez 160 mm.

A kapu telepítése előtt javasolt az aljzat végleges kialakítása. Az aljzatnak vízszintesnek, egyenletesnek kell lennie, hogy a garázsajtó tökéletes alsó zárása biztosított legyen. Az esetleges hézagok az alsó tömítőgumi és a padlózat között hőveszteséget vagy a víz beszivárgását okozhatják.

6.kép Oldalra futó szekcionált kapu bevilágítóval

A vízszintes sínvezetés és a kapumozgató motor felfüggesztése a mennyezetre történik. Ezért szükséges, hogy legalább a rögzítések helyén teherbírása megfelelő legyen. Amennyiben ennek megoldását a szerkezet nem teszi lehetővé, úgy acél vagy fa áthidaló gerendával oldható meg ezek rögzítése.

A telepítés helyén 230V/50Hz elektromos feszültséget kell biztosítani a munkák elvégzéséhez.

 

Fotó: Kapu-World Kft.

Szerző: Aufmuth Gábor

Facebook hozzászólások