2019. október 20 , vasárnap - Vendel

Nem lesz, aki előre jelezné nekünk az esőt

Régóta, rendszeresen visszatérő madárfaj hagyhatja el végleg országunkat. Szakvélemények szerint egy-két évtized alatt eltűnnek Magyarországról.

A füstifecske száma 44%-al, a molnárfecske 65%-al, a parti fecskék száma 30%-al csökkent az elmúlt tíz évben. Egyes előrejelzések szerint elképzelhető, hogy az elkövetkező 15-20 évben egyik fecskefaj sem lesz látható az országban.

Pedig ezek a madarak, akár 10 kg rovart is elfogyasztanak egy-egy nyár alatt, gondoljunk csak bele mit jelent mindez a nyári szúnyoginvázió idején.

Több tényező is befolyásolja a fecskepopuláció csökkenését, ezeknek az összessége adja ki az elkeserítő helyzetet.

A vidéki állattartás visszaszorulása a falvakból jelentősen redukálta táplálékforrásukat, ahogy a rendszeres szúnyogirtások is. A városokban a hőszigetelések és panelprogramok, felújítások következtében több száz fészek semmisült meg, és továbbra is folyamatosan leverik a fecskefészkeket a házak falairól, ereszeiről. A klímaváltozás miatt egyre nagyobb távokat kell megtenniük a fecskéknek ősszel vonulásuk során, sokan elpusztulnak a hosszú táv alatt – világított rá a helyzetre Molnár Marcell, a Magyar Madártani Egyesület Kaposvári Helyi Csoportjának elnöke.

 

Forrás: infórádió.hu

Facebook hozzászólások