2024. február 27 , kedd - Ákos, Bátor

Modern disszidensek – „van az úgy, hogy vissza kell jönni”

Fotó: Pixabay

Nagyjából 1,2 millióan képzelik el az életüket külföldi munkavállalóként – derült ki a Publicus reprezentatív felméréséből.

Persze mi is feltettük már többször a kérdést, hogy miért mennek ki ilyen sokan. A  válaszok között szerepelt, hogy itthon nem tudnak megfelelő jövőt biztosítani a családnak, nincs lehetőség feljebb jutni a ranglétrán, ki akarják próbálni magukat más szakmákban is, de nincs mese a lényeg a pénz, ami külföldön jelentősen több, mint itthon. A témáról korábban mi is írtunk sorozatunkban, és a sztorik nem érnek véget.

 

Pisti története

Pisti pultosként dolgozik egy  jó nevű sörözőben. Nem keres rosszul, de azért időnként kilátogat Svájcba, ahonnan pár hét alatt komoly összeget hoz haza.

Korábban folyamatosan voltak külföldi munkái, de a tengerparton nincs szabadnap, folyamatos a pörgés.

-Nem zavart a sok munka, mert akkor az volt a feladat, hogy lakást tudjunk venni. Rengeteget kerestem, és folyamatosan dolgoztam. Szinte semmire nem kellett költenem. Volt, hogy fél órácskát aludtam a raktár sarkában, aztán indult a következő pár óra. Egész nap volt mit tenni. Ha nem a pult mögött, akkor a hely rendbetétele volt a dolgom. Nem bántam, nagyszerűen kerestem.

-Nem volt a munkáltatóiddal semmi összetűzés?

-Soha nem volt gond, a tulajok jófejek voltak. Tényleg jól éreztem magam, de aztán – pár év múlva – egyszer csak jött a kattanás. Hazajöttem és már nem volt kedvem visszamenni. Talán azért is, mert a kapcsolatoknak nem igazán tesz jót az a sok kilométer távolság, meg hiányzott a családom.

-Megérte?

-Persze, nagyon, de elfáradtam. Egy évig csak pihentem. Időnként beugrottam pár helyre helyettesíteni, de nem igazán dolgoztam. Végül úgy döntöttem, hogy maradok egy ideig. Vettem egy pici lakást, amit most kiadok az egyik kollégámnak és a barátnőjének, én pedig pár sráccal egy szuper albérletben élek, már amikor egyáltalán otthon vagyok. A vendéglátásban nem 8 órát kell letolni egyszerre, hanem többet, így inkább csak aludni járok haza. De nem vagyok egyedül és ez jó.

-A kinti lehetőség nem csábít? Ahogy mondtad, „ott azért komolyabb a pénz”.

-Hát igen. Minden viszonyítás kérdése. Itthon nem rossz a fizetésem, de nem tudok belőle félretenni. Ezért amikor úgy tartja a kedvem és lehetőség is van, pár hétre kimegyek dolgozni és akkor megint jól néz ki a bankszámlám.