2019. január 21 , hétfő - Ágnes

Ma van a távközlés világnapja

távközlés
Fotó: Pixabay

Magyarország jelen kíván lenni a távközlési szektor legfontosabb fejlődési irányainak meghatározásánál, ezért a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) novemberi tisztújító közgyűlésén Magyarország két területen is érdekelt lesz – mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke csütörtökön Győrben, a Széchenyi István Egyetemen rendezett távközlési világnapon.

Karas Monika részletezte, hogy egyrészt Magyarország jelöli Bozsóki Istvánt a ITU rádiótávközlési szektorának élére, ami jelentős pozíciónak számít a szervezetben, a másik pedig, hogy hazánk versenybe száll az ITU döntéshozó szervezetének, az ITU tanácsának a tagságára.

A tanács szervezetéhez tartozni megtiszteltetés, s egyben azt is jelenti, hogy Magyarország közvetlenül segítheti a döntéshozatalt és képviselheti az európai, ezen belül a magyar szakmai értékrendet, értékeket és érdekeket is. Mindezek mellett magunkénak érezzük az ITU célkitűzéseit – fűzte hozzá.

Május 17-e, a távközlési világnap egy évszázados múltra visszatekintő párbeszéd kezdetének az évfordulója – mondta Karas Monika, majd hozzátette, hogy az ITU, mint világszervezet, egy országokon átívelő együttműködés a világszintű célok elérésére. Egy olyan hely, “ahol országunk nemcsak 153 évvel ezelőtt, de ma is aktívan kiveszi részét a feladatokból” – írta az MTI.

Az elnök kitért arra is, hogy az ITU-n kívül 27 nemzetközi és európai szervezet munkájában vesz részt Magyarország az NMHH-n keresztül, ahol meghatározó szakmai kapcsolatokat tartanak fent. Az ITU-hoz hasonlóan ezekben a szervezetekben is a párbeszéd és a közös célok elérésére a konstruktív együttműködés a legfontosabb küldetése hazánknak.

A szakmai napon átadták a 2015-ben alapított Magyari Endre-díjat. A kitüntetést a hírközlés területén, a hírközlési piac fejlődéséért folytatott kimagasló színvonalú tevékenység, valamint a több évtizeden át végzett kiemelkedő munka, életmű elismeréseként adományoznak. Idén Madarász Erika, az NMHH munkatársa és a Telenornál dolgozó Bánhidi Zoltán kapta.

A világnap alkalmából rendezett szakmai napon az ötödik generációs (5G) vezeték nélküli hálózat került a középpontba. Bartolits István, az NMHH technológiai-elemző főosztály vezetője az 5G hálózatok bevezetéséről azt mondta előadásában, hogy bár szakmai körökben időről-időre felmerül, hogy egyáltalán szükség van-e rá, ugyanakkor meglátása szerint illúzió azt gondolni, hogy nem.

Facebook hozzászólások