2020. december 2 , szerda - Melinda

Így lehet egészségesebbé tenni a sültkrumplit

Tavasztól csökkenteni kell az ételek akrilamid tartalmát. Az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedések és referenciaszintek megállapításáról szóló rendeletet 2018. április 11-től kell kötelezően alkalmazni – közölte a NÉBIH.

Az akrilamid növeli a rák kialakulásának esélyét. Az akrilamid olyan készítmények hőkezelése során jön létre, amelyek szénhidrátokat és fehérjéket egyszerre tartalmaznak. Főként a hasábburgonya, vagy más egyéb darabolt, olajban sütött készítményekre kell különösen figyelni. Ugyancsak tartalmazhat akrilamidot a kávé, illetve bizonyos gabonaalapú bébiételek is.

Az otthoni sütés során is lehet tenni azért, hogy kevesebb akrilamid képződjön.

Így például, ha a gyorsfagyasztott sült krumplit otthon készítik el, akkor az olajban sütéskor a hőmérséklet 160-175 Celsius fok közötti, sütő használata esetén pedig 180-220 Celsius fok közötti legyen.

A légkeverés funkció bekapcsolásával alacsonyabb hőmérséklet is megadható. Emellett az otthoni sült krumpli készítésekor javasolt előfőzni a krumplit sütés előtt.

Forrás: alon.hu

Facebook hozzászólások