2021. november 28 , vasárnap - Stefánia

Google: nincs illegális képletöltés, de persze mégis van

A Google egy újabb szerzői jogi vitát zárt egy opció beszüntetésével. Ez nyilvánvalóan nem megoldás, aki le akar tölteni egy képet, az le is tudja.

A Google a képkeresőjéből a találati oldalról eltávolított egy opciót, mégpedig a „kép megjelenítése” lehetőséget. Ezt a lehetőséget sokan használták, gyakran csak a kép – az eredeti méretű kép – megtekintéséhez, de ez volt a legegyszerűbb módja annak is, hogy a képet eredeti méretben le lehessen menteni. És épp ez volt a baj – írja az IT Café.

Az egyik képek kereskedelmével foglalkozó vállalat a Getty Images (iStock) volt az, aki kifogásolta ezt az opciót. Csak abban az esetben kötöttek ismét licencszerződést, ha eltávolítja a Google a letöltést biztosító gombot. Immáron a múlt hét óta tapasztalható magyar oldalakon is, hogy a kifogásolt menüpont eltűnt a képkeresőből. Azonban az eredeti oldal felkeresése lehetőség megmaradt, ahol újra csak elérhetőek a nagy felbontású képek, ezzel nem gátolják meg, csak megnehezítik a letöltést a felhasználók számára.

Facebook hozzászólások