2021. február 23 , kedd - Alfréd

A digitális világban élő gyerekeink nevelése

A mai gyerekek egy olyan világban nőnek fel, ahol a technológia, a közösségi média és az online közösségek állandó jelleggel léteznek életükben. Szülőként nem könnyű megóvni gyermekinket az internet nyitottságától és tisztátalanságától, márpedig szükséges, s ezt a nevelés során is figyelembe kell venni.

Magyarországon a 16-37 éves korosztály internetezik a legtöbbet; hetente átlagosan 22 órát, főképpen mobiltelefonon. A felmérés szerint azonban a 20 év alatti fiatal felnőttek és gyermekek azok, akik ezeken kívül használhatják leginkább az internetet olyan dolgokra, amelyek miatt jogos a szülői aggódás – írja a család. hu. Elengedhetetlen, hogy már a kezdeti stádiumban letegyük az alapot, s felvilágosítsuk gyermekeinket, hogy miképpen kell okosan és hasznosan használni az internetet, hogyan fordítsák előnyükre, s miképpen kerüljék a rájuk még káros hatással bíró tartalmakat.

Szülőként el kell fogandi azt a tényt a generációs különbségekből adódóan, hogy gyermekeink másképpen, az internet és az online tér világában szocializálódik. Ez nem azt jelenti, hogy konzervatív szellemiségben ne lehetne nevelési módszereket alkalmazni, de tény, hogy másképp kell hozzálátni a nevelési módszereink kidolgozásában, mint ahogy azt elődeink tették. Marc Prensky pszichológus a következőképpen magyarázza a jelenséget: „Míg mi gyermekkorunkban iskola után a játszótéren töltöttük a szabadidőnket a barátainkkal, addig ők – és teljesen természetesen – a chaten bandáznak. Míg mi moziba jártunk tinédzserként, ők filmeket töltenek le, és nézik meg közösen vagy egyedül azokat”. Tehát a nevelés során engedni kell a gyereket, hogy megismerje az internetet és azáltal gazdagítja tudását. Ez elkerülhetetlen.

Mindez meglátszik a szülő gyermek kommunikációjában is. Fontos, hogy a szülő kommunikációra nyitott legyen, őszinte és fesztelen beszélgetések között zajlanak azok a dialógusok, mikor kamasz gyerekünk bizalmasan beszél korosztályának kapcsolatáról. Máskülönben nem tudhatjuk meg, hogy gyerekünk, kikkel, mit beszélget a chatelés közben.

Azt sem szabad elfeledni, hogy megtanítsuk őket, az internet etikettjére. Tisztázni kell és segíteni őket abban, hogy hol, milyen tartalmakat érdemes böngészniük, s miket kell elkerülni. Ha a gyermek már fiatalon önmagától képes szelektálni a különféle tartalmak között, akkor már bátrabban elengedhetjük a kezét, s a későbbiekben kommunikációval meggyőződhetünk róla, hogy valóban olyan tiszta, etikus mederben használja az internetet, ahogy azt érdemes, így válik felelősségteljes nethasználóvá.

 

Forrás: család.hu/HRGlobe

Facebook hozzászólások