2018. július 17 , kedd - Endre, Elek

Civil összefogás a sokszínű családokért

Mind a hagyományos családmodellben, mind pedig a nehezebb élethelyzetben élőknek kíván támogatást nyújtani az a civil összefogás, amelyről a napokban írt alá megállapodást a Szülők Háza és az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány.

A kétszülős családok mellett elsősorban az egyszülős valamint a fogyatékossággal élő, beteg gyereket nevelő családoknak nyújtanak személyre szabott segítséget.

Speciális képzésekkel, tanácsadással, az adott családra szabott segítségnyújtással kívánja két családsegítő szervezet könnyebbé tenni a családdá válást, a családban élést nemcsak a kétszülős, de a hagyományostól eltérő – egyszülős és/vagy fogyatékossággal élő gyereket nevelő – családok számára. A harmonikus családi működés nem automatikus és egyáltalán nem könnyű folyamat, ám erre sem az iskolarendszer, sem a szociális támogatórendszer nem készíti fel a szülőket.

A váratlan nehézségek gyakran vezetnek a családok felbomlásához, ám sem a megelőzéshez, sem az egyszülős élethez, sem pedig az új, ún. mozaikcsaládok létrehozásához nem kapnak támogatást apák és anyák. Ezt a mindenki által megtapasztalt, ám jelenleg egyáltalán nem kezelt helyzetet kívánja segíteni az az együttműködés, amelyről a napokban írt alá megállapodást a két civil szervezet vezetője.

A négy helyszínen működő Szülők Háza családsegítő tevékenysége mellé célul tűzték ki az egyszülős családok valamint a sérült vagy beteg gyereket nevelők támogatását, hiszen e két csoport nagy számban van jelen a társadalomban – Magyarországon kb. 38 000 családban nevelnek fogyatékossággal élő gyereket és 350 ezer körül van az egyszülős családok száma -, ám a mindennapokban még mindig aránytalanul kevés segítséget kapnak, az egyszülős családoknak pedig szinte semmilyen támogatásuk nincs.

Az alulról építkező kezdeményezés célja, hogy segítséget nyújtson a családdá válásban, a családban élés napi nehézségeiben, a krízishelyzetekben és az utánkövetésben. De támogatja a szülők – elsősorban az anyák – munkaerőpiacra való visszatérését is és befogadó közegben kíván közösségeket teremteni a nehéz helyzetben élő családok számára, ahol egymást segítve tudnak maguk is segítséget kapni.

 

 

hrglobe.hu

Facebook hozzászólások