2024. március 28 , csütörtök - Hajnalka

„Nekünk a Balaton a Riviéra”

Vannak, akik nyaralni mennek a Balatonra, és vannak, akik dolgozni. Mondhatnánk kinek-kinek „érdemei” szerint… de nem mondjuk!

Vegyültünk a nyaralókkal és meginterjúvoltunk pár fiatalt, akik a forró konyhákban, a parton, vagy éppen klimatizált üzletekhelyiségekben élték az alkalmi munkavállalók mindennapjait.

Gábor (19), budapesti egyetemista:

Mit mondjak? Szerinted milyen nekem itt bent (nevet)? Én sütöm a palacsintát, hekket, lángost, miközben a haverjaim  itt iszogatnak, fürdenek. De semmi gáz, este bepótolom, este 11 után indulhat a buli, bár nem sokáig, mert reggel 6-kor már itt kell lennem. Sok a munka, de nem baj, annál több a pénz. Jó a forgalom, most jobban keresek, mint múlt évbe. Több a jatt.

Edina (20), egri főiskolás:

Anyámék nem örültek, de a barátnőmmel lejöttünk egy kis pénzt keresni. Sok helyen keresnek felszolgálókat, meg pultosokat is. Mivel semmihez sem értek, bármit elvállalok. Tervbe van véve, hogy Pestre is felszaladunk pár hétre, de ott majd csak a pénzt költjük. Egy kicsit izgultam, hogy fogunk munkát találni. Eddig úgy néz ki, hogy egy hónapot dolgozunk itt, aztán meglátjuk, hogy lesz tovább. Kempingben lakunk egy sátorban. Eddig egész jó.

Sári (21), egri 21 éves főiskolás:

Fura érzés ez a munka. Eddig még sosem kellett dolgoznom. Anyuék nem engednek a diploma megszerzéséig mást csinálni, csak tanulni. Azt mondják, hogy most az a munkám. Szerencsém van, hogy megtehetem, hogy nem kell valami rosszul fizető helyen hülyeségekkel foglalkoznom, vagy egész évben olajszagban állnom, de most kifejezetten jól szórakozom. Vannak évfolyamtársaim, akik már középiskolában is beálltak dolgozni és most is nyomják valahol, mert nem tudnának albérletet fizetni. Na azért azt nem csinálnám!

Kevin (18), budapesti középiskolás:

Apám haverjának segítek. Itt leszek a tóparton egész nyáron. Jó a fizetés, de akár ingyen is csinálnám, mert imádom a Balatont. Az egész gyerekkorom ideköt. A nagyszüleim nyaralója itt van a közelben, így a szállás is meg van oldva. Hol a büfében segítek, hol a vízibicikliket adom ki, este meg, ha szükség van rá, takarítok.

Babett (18) budapesti középiskolás:

A szomszédunk kislányára vigyázok, és besegítek a nagynéném ruhaüzletébe. A barátom itt dolgozik a parti büfében, így aztán olyan, mintha együtt jöttünk volna nyaralni. Most sajnos nem sikerült a felvételim, de ha jövőre felvesznek az egyetemre, nyáron biztosan lejövök ide dolgozni, mert úgy látom nagyon megéri.

Információink szerint a pincérek 600 forintot, a szakácsok 500 forintot, a kisegítő személyzet pedig 250-300 forintot kaphatnak óránként. Napi 12 óra esetén heti egy szabad napra számíthatnak. Így pincérként 203 ezer forintot, szakácsként 156 ezer forintot, mosogatóként pedig 94 ezer forintot kereshetnek havonta.

 

 

Szerző: Mihály Bálint