2024. április 19 , péntek - Emma

Magyar lány a kutyaszánon

A 2017 áprilisában megrendezésre kerülő Kutyaszánhúzó túrára a 24 éves Dániában élő Zaja Kitty is nevezett.  A Globális táplálkozástant tanuló hölgy úgy döntött, hogy szeretné megmérettetni magát a zord Norvégia dűnéin.

– Honnan jött az ötlet, hogy elindulj egy 330 km-es túrán?

Két dologból kifolyólag. Egyrészről Balogh Ottó miatt, aki az Iditarodon, az 1800 km-es szánhúzó versenyen első magyarként indult. Másrészről, mert gyerekkorom óta kutyákkal vagyok körülvéve, anyukám 1989 óta huskykat tenyészt, így nálam természetes a kutyákért való rajongás.

– Hogy fog telni egy napotok?

Elsősorban a kutyák gondozása, az alvóhely mindennapi építése, és persze a napi kilométer teljesítéséből. Sőt, még a tűzcsiholást is megfogom tanulni.

– Mennyi lesz az az időintervallum, amit egy nap a szánon fogsz tölteni?

Ezt pontosan nem lehet tudni. Minden a szervezéstől, és az időjárás viszontagságaitól függ.

– Egyénileg vagy csapatokban fogtok menni?

4-5 fős csapatokat fogunk alkotni. Így sokkal egyszerűbb lesz a kommunikáció a vezetőknek a versenyzők felé.

– Milyen felkészülési folyamatok előznek meg egy ilyen túrát?

Egy napos gyorstalpalót tartanak a túra előtt. Ez főként az útvonalról, a kutyák gondozásáról, és az eszközök használatáról fog szólni.

– Egy ilyen út azért megviseli az emberi szervezetet mint fizikailag, mint mentálisan. Hogy készülsz a nagy menetre?

Fontos hangsúlyozni, hogy a túrát teljesen civil embereknek találták ki. Semmilyen előképzettség nem szükséges hozzá. Hobbi szerűen futok. A hátam mögött van egy Maraton, és egy fél Maraton is. Viszont abban biztos vagyok, ha kijutok megfogadom Balogh Ottó tanácsait.

– Van esetleg más küldetés is, amit célul tűztél ki?

Először itt akarok helytállni, teljesíteni a rám kiszabott feladatokat. Talpraesett vagyok, hamar feltalálom magam idegen környezetben. Már több mint 4 éve élek külföldön, és eddig minden jól alakult. Természetesen ez a túra a hatalmas élmény mellett visszaigazolás is lenne arra, hogy bármilyen álom megvalósulhat, amit célul tűzünk ki és követünk. Sosem szerettem volna ennyire semmit az életben, és mindent beleadok, hogy én legyek az a valaki, aki majd ott állhat a szánon.

 

Ahhoz hogy Kitty álma megvalósuljon, ezen az oldalon lehet rá szavazni.

 

Szerző: Mihály Tamás