2018. július 17 , kedd - Endre, Elek

A súlycsökkentő műtét alkoholizmust okozhat?

A súlycsökkentő műtéteken átesettek közel 21 százalékánál később – akár évek múltán is – alkoholproblémák alakulnak ki.

A szakemberek több mint 2000 olyan személyt kísértek figyelemmel, akiken az Egyesült Államok tíz különböző kórházának valamelyikében végeztek súlycsökkentő műtétet, és megállapították, hogy a vizsgálat hét éve során az ún. Roux-en-Y gyomor bypass-műtéten átesettek közül ötből egy esetben kialakult valamilyen alkoholprobléma, szemben a gyomorgyűrű-beültetettekkel, akiknek a 11 százalékánál jelentkezett ilyen gond.

A Roux-en-Y gyomor bypass műtét az utóbbi években népszerűbbé vált, mint a gyomorgyűrű-beültetés, mivel nagyobb mértékű fogyást lehet vele elérni. A szakemberek azonban úgy vélik, a vizsgálatok alapján fontos lenne, hogy ezeket a betegeket a későbbiekben is figyelemmel kísérjék, és az esetleges alkoholproblémáikban segítsék őket.

Amint arról a Surgery for Obesity and Related Diseases című lapban közzétett kutatást vezető Wendy King beszámolt, azt eddig is tudták, hogy a súlycsökkentő műtétre jelentkezők egy részénél gond van az alkoholfogyasztással, de azt nem gondolták, hogy a műtét után ezeknek az eseteknek a száma tovább növekszik, ezért a kezelőorvosok részéről fontos lenne minden ilyen jellegű műtéten átesett betegnél szóba hozni a kérdést, és szükség esetén megfelelő segítséget nyújtani.

 

 

Forrás: Medipress

Facebook hozzászólások